ST: Vill skapa mötesplats för bygden

Nu har Sundsvalls tidning uppmärksammat föreningen. Kul! Så här lyder artikeln: 

Björkön Bygdegården på Björkön beviljas bidrag på 200 000 kronor. Nu har bygdegårdsföreningen flera planer för byggnaden. – Det är bara fantasin som sätter gränser, säger arkitekten och föreningsmedlemmen Anders Nyquist.

Det är Boverket som har beviljat bygdegårdsföreningen Böljan ett bidrag på 200 000 kronor. Pengarna ska användas till att göra bygdegården mer tillgänglig. Man ska flytta entrén och göra den handikappsanpassad, bygga en altan och en handikappsanpassad toalett.

– Det är första steget, säger Anders Nyquist.

Längre fram vill föreningen rusta upp köket, bygga ett förråd och successivt byta ut möbler. Bland annat. Anders Nyquist har ritat de planerade om- och tillbyggnaderna.

– Tanken är att ha öppet för alla typer av verksamhet året runt, säger han.

Böljan är en ideell förening som bildades 2010. Året därpå tog föreningen över bygdegården från IOGT-NTO. Nykterhetsorganisationen hade drivit verksamheten i bygdegården sedan 50-talet, då den blomstrade. Men sedan sinade organisationens medlemmar. Därför beslutade man sig i bygden för att skapa en ny förening som jobbar mot ett gemensamt mål.

– Vi vill återskapa det som fanns på 50-talet. Bygdegården ska bli en naturlig knytpunkt igen, säger Birger Svensson, ordförande i Böljan.

– I dag finns inga sådana mötesplatser, säger Anders Nyquist.

Många i bygden har engagerat sig i planerna för bygdegården. Birger Svensson och Anders Nyquist tycker det är bra att bygden inte förlitar sig på kommunen, utan tar saken i egna händer.

– Människor här ställer upp med kunskap, kraft och material. Det är så ett samhälle byggs från grunden. Man hjälper varandra, säger Anders Nyquist.

Sedan Böljan tog över bygdegården 2011 har man bland annat isolerat om, dränerat och målat. Föreningen har kallat till arbetsdagar och allt har finansierats av föreningens verksamhetsinkomster. Bidraget från Boverket blir nu ett välkommet tillskott.

– Det finns inte många som stöder denna typ av verksamhet, säger Birger Svensson.

I nuläget arrangerar Böljan bland annat Valborgsfirande, gåbingo, allsångskvällar och surströmmingsfest. I framtiden vill föreningen utöka verksamheten. Birger Svensson och Anders Nyquist berättar om planer på mer barn- och ungdomsverksamhet, catering, turistinformation och studiecirklar. Bland annat.

– Men vi tar det i vår takt, säger Birger Svensson.

Nu vill man främst stabilisera verksamheten, för att sedan få den att växa.

Linette Israelsson 060–197164 linette.israelsson@st.nu

Här hittar du länken till artikeln på st.nu. Där finns också bilder!

Annonser

Kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s