200 000 kr till Böljan

Pressmeddelande

Nu står det klart att upprustningen av den gamla IOGT-lokalen på Björkön, Njurunda, kan fortsätta. Det är Boverket som beviljat Bygdegårdsföreningen Böljan maxbeloppet 200 000 kronor för att göra samlingslokalen mer tillgänglig. 

Fasad mot vägen. Lokalen, Björkön. April 2013.

Fasad mot vägen. Lokalen, Björkön. April 2013.

– Fantastiskt! Nu kan vi äntligen kavla upp ärmarna och sätta igång arbetet på riktigt, säger Birger Svensson, ordföranden i föreningen.

90 föreningar delar på Boverkets 23 miljoner

Boverket hade 23 miljoner att dela ut och av 230 ansökningar var till slut Bygdegårdsföreningen Böljan en av de 90 föreningar som fick ta del av pengarna.

Pengarna ska gå till att rusta upp entré och toaletter och göra dessa tillgängliga för alla. Något som  Birger Svensson ser som ytterst viktigt.

–  I dag är det i stort sett omöjligt att ens ta sig in i byggnaden  med rullstol till exempel, det tycker vi är akut att ordna. Självklart ska alla ha samma möjlighet att delta i vår verksamhet.

Gammal förening i ny skepnad

Bygdegårdsföreningen Böljan startade 2010 då IOGT-föreningen Logen Böljan skänkte den gamla samlingslokalen till den nybildade föreningen. Målet var då att återigen fylla lokalen med liv men inte minst att se över det stora renoveringsbehovet. Renoveringen av lokalen har redan startat med pengar som föreningen själva samlat in.

– De här nya pengarna från Boverket ger oss en riktig kickstart! Så småningom kommer vi att rusta upp hela lokalen men det här är en otroligt bra start för en förening som bara är tre år gammal, säger Birger Svensson. Vi har runt 200 medlemmar och det är en viktigt samlingspunkt i byn som nu får sig ett rejält lyft.

Lokal arkitekt ritar hållbart

Eftersom arkitekten  Anders Nyquist är en av medlemmarna i föreningen och bor sedan mer än 40 år på Björkön fick han rita om- och tillbyggnationerna. Han poängterar vikten av att vårda denna fina mötesplats på Björkön.

– Vi ska inte bara bygga tillgängligt. Vi ska också bygga hållbart. Vi vill inte ha byggnaden i samma skick igen om ett antal år.  Det är också otroligt viktigt att alla känner sig delaktiga och vet vad som ska göras och varför. Det är då en byggnad inte bara blir en byggnad utan en samlingsplats på riktigt.

För mer information kontakta
Birger Svensson, ordförande 060-361 82, 070-680 42 90 birger.a.svensson@telia.com
Anders Nyquist, arkitekt 060-360 31, 070-399 88 68 anarkab@telia.com

Mer om Boverkets fördelning av bidragen.

Annonser

Kommentera!

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s